MENU

Fontos tudnivalók, jó tanácsok az étrend-kiegészítők alkalmazásához

 

Mikor szedjem be az étrend-kiegészítôt?

A legtöbb étrend-kiegészítôt étkezés közben vagy étkezés után kell bevenni, mivel ilyenkor az emésztési, felszívódási folyamatok lényegesen aktívabbak, és tökéletesebb a hatóanyagok hasznosulása is. Ha ettôl el kell térni, azt a termék címkéje tartalmazza.
"Mindennek megjön a maga ideje, és mindennel akkor találkozunk, amikor bensônkben megértünk a találkozásra." Baktay Ervin

Gyógyszer szedése mellett lehet-e szedni a CaliVita termékeit?

Az étrend-kiegészítôk elsôsorban a normál élettani folyamatokat támogatják. Általában hatékony kiegészítôi lehetnek az orvos által elôírt gyógyszeres kezelésnek, de elôfordulhat, hogy bizonyos betegségek esetén fokozott kockázatot jelenthetnek. Amennyiben Ön rendszeresen gyógyszert szed, bármilyen étrend-kiegészítôt is választ, alkalmazása elôtt mindenképpen kérje ki kezelôorvosa véleményét! Mindig pontosan tartsa be a címkén található, illetve a kezelôorvos által adott utasításokat!
Esetenként az étrend-kiegészítôket célszerû eltérô idôpontban bevenni. Ha például ginszenget szedünk, azt célszerûbb reggel éhgyomorra bevenni (kávé helyett), majd a C-vitamint csak 3-4 órával késôbb.
Legjobb, ha a gyógyszert és az étrend-kiegészítôt is legalább 2 dl tiszta vízzel (nem tejjel, gyümölcslével vagy teával stb.)  vesszük be!
"Minden méreg és semmi nincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtôl függ, hogy valami méreg-e, vagy sem." Paracelsus

Hogyan szedjük a gyógynövény alapú készítményeket?

A gyógynövény alapú készítményeket célszerû sok folyadékkal bevenni. A napi bevitt folyadék mennyisége legalább 2,5-3 liter legyen. Különösen fontos ez a magas rosttartalmú készítmények esetében, illetve méregtelenítô kúráknál, hiszen a veséken keresztül kiüríthetô, vízben oldódó méreganyagok bô folyadékbevitel mellett „moshatók ki“ maradéktalanul a szervezetbôl.
" Akkor áss kutat, amikor még nem vagy szomjas! " Szólás

Egészben vagy széttörve vehetem be a kapszulákat?

A folyamatos felszívódású tablettákat és a kapszulákat egészben kell lenyelni, mert a darabokra tört vagy szétrágott tabletta, illetve a szétszedett kapszula emésztése és felszívódása hamarabb megtörténik, ezért rövidebb idô alatt ki is ürül a szervezetbôl. Természetesen a rágótablettákra ez nem vonatkozik.
" Az embernek úgy kell vennie a dolgokat, ahogy jönnek. De nem árt, ha gondoskodik róla, hogy úgy jöjjenek a dolgok, amilyennek szeretné ôket." Kult Walter Götz

Miért kapszula és nem tabletta?

A kapszulás készítmények nagy része azért ilyen kiszerelésû, hogy a kapszula anyaga megvédje a benne lévô hatóanyagot a gyomorsav roncsoló hatásától, vagy hogy a kapszulában levô hatóanyag ne változtassa meg a gyomor pH-értékét (Strong
Bones), és ezáltal ne okozzon például gyomorégést.
" A siker nem nagy dolog: a megfelelô dolgot kell csinálni, megfelelô módon és megfelelô idôben."  Arnold M. Glasgow

Étrend kiegészítők tárolása

A vitaminokat és az ásványianyagkiegészítôket hûvös helyen, fénytôl és párától védve, jól zárható, nem átlátszó üvegben vagy mûanyag tégelyben (lehetôleg az eredeti csomagolásban!), gyermekek elôl elzárva kell tartani. Így akár 2-3 évig is eltarthatók.
A lejárati idôt a gyártó cég a címkén kötelezôen feltünteti. Ez amerikai gyártmányoknál hónap/ év-et jelent. Ha tehát a címkén
ezt látjuk: Exp. 10/11, az azt jelenti, hogy felbontatlanul 2011 októberéig szavatos a termék.
A már felbontott terméket célszerû egy éven belül elfogyasztani. (Ez általában nem okoz problémát, mert a CaliVita termékei általában 1-3 hónapra elegendôek, ha az ajánlott napi mennyiséget fogyasztjuk.)
Az étrend-kiegészítôket nem szükséges hûtôszekrénybe tenni, de a folyékony készítményeket felbontás után tanácsos hûtve tárolni, valamint használat elôtt jól felrázni.
" A lehetô legkevesebbet dobni a tengerbe a rakományból, hogy a hajó könnyedén haladjon: ez a bölcsesség."  Gustave Flaubert

Ne feledjük, az étrend-kiegészítôk nem gyógyszerek! Hozzájárulnak az egészség megôrzéséhez, a normál élettani  folyamatok fenntartásához, nem helyettesítik viszont a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, az egészséges életmódot, valamint az orvos által elôírt kezelést!

 

 

Kapcsolódó termékek: